Update stijlvolle Foodini 3D voedselprinter

Hoe staat het met de opmars van de
stijlvolle Foodini 3D voedselprinter?

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

stijlvolle Foodini 3D voedselprinter

LELYSTAD – Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze ontwikkeling van de Foodini in de media. Sterker nog: de verwachting was dat een dergelijke machine in 2015 voor ‘het brede publiek’ beschikbaar zou zijn. Voor een kleine duizend euro zou een ieder zich deze futuristische keukenmachine moeten kunnen veroorloven. Een voedselprinter; net zo gangbaar als de magnetron. De werkelijkheid is, zoals wel vaker, heel anders. 

Vijf jaar geleden, in 2014, werd de 3D voedselprinter van Foodini her en der in de pers breed uitgemeten. Online verschenen bijna een honderdtal berichten over deze nieuwe manier van voedselbereiding. “3D-printing verschuift ook naar de keuken. Voedsel opbouwen in laagjes zal een steeds populairdere techniek worden bij het koken”, zo werd wervend geschreven. Onderwerp van gesprek in veel van deze artikelen was de Foodini van Natural Machines in Barcelona. Deze voedselprinter werd gelanceerd via crowdfunding platform Kickstarter. 

Plezier in koken

De bedenkers van de Foodini voedselprinter spraken in hun YouTube filmpjes de ambitie uit dat over niet al te lange tijd iedereen een dergelijke machine in huis zou hebben staan. De ontwikkeling van de foodprinter werd vergeleken met de ontwikkeling van de magnetron; een inmiddels niet meer weg te denken keukenaccessoire. ‘De Foodini brengt het plezier van het koken terug in huis’, klonk het wervend. ‘Het wordt geleverd met vijf cilinders waar je zelf verse ingrediënten in kunt doen.’ Vers, verantwoord, milieubewust; dat waren enkele stempels die de machine moest meekrijgen. 

Vanuit deze cilinders geprint

De Foodini ‘print’ het voedsel vanuit deze cilinders, zoals je met diverse andere – standaard – 3D printers ook allerlei niet eetbare dingen kunt ‘printen’.Hoe leuk zou het zijn als je nu voedsel op dezelfde wijze zou kunnen printen? Dat zou mooie resultaten op het bord opleveren. Mooie eetbare creaties die laag voor laag worden opgebouwd. Kunstzinnige designs met saus die zelfs de meest getalenteerde kok met kwastjes en lepels niet voor elkaar kan krijgen… 

Veronderstelde prijs 

De verwachting was dat de machine in januari 2015 in de winkel zou liggen. Maar dat bleek toch iets lastiger dan verwacht. Tenslotte is de massaproductie (nog) niet echt van de grond gekomen. Daarnaast is de verwachte prijs toch ‘iets’ hoger dan verwacht. ‘In eerder genoemde jaren werd verondersteld dat de prijs van de Foodini tussen de 900 en de 2.000 euro zou komen te liggen’, vertelt Jaco Langeveld, een van de weinige Nederlandse die over een heuse 3D voedselprinter van Foodini beschikt. ‘Sterker nog: bij de introductie – pas in begin 2018 – was de aanschafprijs maar liefst vierduizend dollar.’ Ook hij schafte de machine voor deze prijs aan.

Foodini

Langeveld wist zijn Foodini via het crowdfundingproject te bemachtigen. Kostte een ‘paar centen’, maar daarmee had hij wel iets unieks in handen. Inmiddels zijn er naar schatting circa tweehonderd voedselprinters in Nederland verkocht, maar geen van deze machines is zo geavanceerd als de Foodini, stelt Langeveld. De meeste in Nederland verkochte machines zijn vermoedelijk in de keukens van professionele restaurants te vinden. De printer wordt daar gebruikt om bijzondere creaties te maken. Het is een manier om de geijkte paden van het opmaken van een mooi bord te verlaten en de verwende restaurantbezoeker op fantastische wijze te verrassen.

Voor de Amerikaanse en Chinese markt

Langeveld had er hele andere plannen mee. Hij heeft de machine aangeschaft om er demonstraties mee te geven. De ondernemer uit Lelystad heeft de Foodini 3D Foodprinter zelf nog maar een half jaar, maar hij zweert bij de ‘lekkernijen’ die ermee geprint kunnen worden. ‘De machine is na het succesvolle crowdfundingproject vooral gemaakt voor de Amerikaanse en Chinese markt. Daar wordt de machine al her en der in restaurants gebruikt om de meest fantastische creaties te printen.’ Hij verwacht voorlopig niet dat de voedselprinter à la de magnetron standaard in iedere keuken zal worden ingebouwd. ‘Daarvoor is de prijs nog veel te hoog.’

Verhuur

‘Ik was een van de laatste investeerders die instapten in het crowdfundingproject van Natural Machines en heb daarna nog twee jaar op de machine moeten wachten. Maar het was het wachten meer dan waard!’ Langeveld verhuurt de 3D voedselprinter voor evenementen in Nederland en België en is op die momenten ook zelf aanwezig om de machine te demonstreren en het bereide voedsel – dat soms na het printen eerst nog de oven (of de pan) in moet – aan bezoekers te laten proeven. ‘Mensen zijn daar best nog wel wat huiverig voor’, erkent hij. ‘Maar het mooie is dat het geprinte en bereide voedsel er heel erg lekker uitziet en ook bijzonder lekker ruikt. Wanneer mensen het – soms na enige aarzeling – durven te proeven, is nagenoeg iedereen verbaasd over de smaak.’ Overigens hoeft het voedsel niet altijd gebakken of gekookt te worden na het printen. 

Eerste Foodini foodprinters naar trendy restaurants

‘Tijdens demonstraties gebruik ik deels vooral ‘vergeten’ groenten. Dit kan zijn knolselderij, pastinaak of zoete aardappel. Maar ik gebruik ook rode biet, doperwten, broccoli en dergelijke. Hier maak ik mooie figuurtjes van.’ De groenten moeten wel altijd zeer fijn worden gepureerd, zodat het door de nozzle van 1,5 mm kan worden geperst. Dergelijke speciale creaties doen het goed op een mooi opgemaakt bord met een stukje vlees of vis erbij. Vandaar dat de eerste foodprinters vooral hun weg naar trendy restaurants hebben gevonden.

Langeveld: ‘Ook ik gebruik wel eens vlees om mee te printen; een paté die al is voorbereid en die ik zo kan gebruiken.’ De door hem gebruikte groenten is bewust zonder enige toevoeging gepureerd, zodat bezoekers aan de stand de ‘echte smaak’ kunnen ervaren. Daarnaast is meteen voor iedereen duidelijk dat er echte groenten voor de printer is gebruikt. ‘In een keuken zijn er allerlei natuurlijke kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd.’
Daarnaast is meteen voor iedereen duidelijk dat er echte groenten voor de printer worden gebruikt. ‘In een keuken kunnen er allerlei natuurlijke kleur- en smaakstoffen aan worden toegevoegd.’

 Warme gerechten

Update stijlvolle Foodini 3D voedselprinter

De Foodini 3D voedselprinter beschikt over vijf cilinders dat tegelijkertijd vijf verschillende gerechten (smaken of kleuren) in één print kan verwerken. Deze cilinders kunnen desgewenst verwarmd worden tot 80 graden, zodat er ook meteen warme gerechten opgediend kunnen worden. De Foodini is daarmee een van de meest geavanceerde voedselprinters. Diverse andere foodprinters beschikken soms maar over één of twee cilinders. Slechts een enkele producent gebruikt er vier, waar Natural Machines met de Foodini de lat bij vijf heeft gelegd.

Voedselprinter werkt

De machine kan niet alles. Het is geen oven of magnetron. Maar het kan wel mooie (en lekkere) zoete en hartige hapjes printen. Desnoods warm. ‘Het print ook perfect ronde pizzabodems’, vertelt Langeveld. ‘En natuurlijk zorgt het ook voor een heerlijk laagje saus.’ De Foodini foodprinter print met een ruim assortiment aan verse voedingsmiddelen die je zelf – gepureerd – in de voedselcapsules plaatst. Aansluitend kan de machine het voedsel in iedere gewenste vorm printen. Pasta’s, hamburgers, koekjes, quiche; het kan allemaal worden gemaakt. ‘Je kunt zelf, aan de hand van recepten die Foodini levert, maar ook aan de hand van een eigen recept, de bijgeleverde voedselcapsules met verse ingrediënten vullen.’ 

 Gebruiksgemak van de Foodini 

Foodini stelde bij de introductie, dat het ook voorverpakte voedselcapsules via geselecteerde winkels wilde gaan aanbieden, maar zover is het nog (steeds) niet. Wie dus een Foodini heeft, is vooral aangewezen op een stukje zelfredzaamheid. Daarentegen is het gebruiksgemak van de Foodini weer erg goed. Langeveld: ‘Het kiezen van een specifiek patroon is met de Foodini heel erg gemakkelijk. Tientallen figuren zijn al voorgeprogrammeerd en zijn zo te gebruikt .  Bij figuren die je zelf maakt of importeert zijn er meer dan tien instellingen per cilinder zoals hoogte, breedte en warmte.’ 

De Foodini is voorbereid op het scannen van voorwerpen, die je aansluitend met voedsel kunt printen. Zo beschikt de machine over een ingebouwde camera en laser. ‘Bij andere voedselprinters moet je van ieder nieuw ontwerp eerst een tekening maken en deze in de machine programmeren. De Foodini doet dat allemaal zelf. Die scant een product en maakt aansluitend zelf de juiste programmatuur om het product met voedsel na te maken.’ Daarmee is de Foodini al veel beter toegerust op de toekomst, zo stelt hij. 

Touch screen

Het apparaat heeft ook een eigen internetverbinding waarmee regelmatig updates gedownload kunnen worden. Ook heeft het een ingebouwde Touch screen aan de voorzijde. ‘Dit is de gebruikersinterface. Je kiest hiermee de afbeelding die je wilt printen en de machine vertelt je stap voor stap wat je moet doen, zoals welke ingrediënten je in welke cilinder moet doen. Enorm handig in gebruik. Een kind kan de was doen!’

Introductie Foodini in 2018

Onlangs was Jaco Langeveld nog in Barcelona, op bezoek bij de producent. Zijn Foodini 3D foodprinter – maar liefst 23,5 kilo zwaar – ging mee in het vliegtuig. ‘Bij Natural Machines zijn zes mensen dagelijks bezig met het verder ontwikkelen van de Foodini foodprinter.’ De machines zijn al vanaf 2018 beschikbaar, maar erg hard loopt het met de verkoop nog niet. Maar wat Langeveld betreft is dat niet zo heel erg. Het feit dat hij al wel over deze futuristische gadget beschikt, maakt hem een gewilde gast op beurzen en evenementen, waar hij de voedselprinter demonstreert en lekkere hapjes aan gasten presenteert. Voor meer informatie kijk op www.voedsel-printen.nl. 

Lees ook een interview in innovationorigins.com/nl  Hierin sprak Innovation Origins met mede-oprichtster en CMO Lynette Kucsma

 

Getagd met ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.