Hoe het 3D voedsel printen langzaam zijn weg vindt

3D voedsel printen vind zijn weg als de gewoonste zaak van de wereld?

 3D voedsel printen Je leest het goed, 3D voedsel printen, dus eten printen dat met een 3D voedselprinter zijn weg vindt. Eten, wat je dagelijks enkele malen tot je neemt? Iedereen moet voedsel bereiden om te kunnen eten. Koken, bakken, braden, grillen of wat ook. En je kan bijna al dat voedsel 3D printen. Alleen moet je dat voedsel, na het standaard bereiden, nog één handeling laten ondergaan.

 

Beried je eten zoals je gewent bent

Stel je wil aardappelen 3D printen met een 3D voedsel printer.
Beried je aardappelen zoals je gewent bent met alles er op en er aan, zout, kruiden of wat ook. Mooi, je zou het zo op tafel kunnen zeten. Jus, groenten en een stukje vlees er bij. Smakelijk eten.

Je kan er ook iets creatiefs mee doen. Bijvoorbeeld met een persoonlijk dieet voor ieder apart. Dit gebeurt tegenwoordig al in steeds meer Verpleeg- en ziekenhuizen o.a. een ziekenhuis in België waarvoor ik een advies mocht uitbrengen. Onlangs hebben zij de stap gezet door een Foodini 3D voedselprinter aan te schaffen.

De volgende stap 3D voedsel printen vindt zijn weg

is het bereiden van voedsel wat de 3D voedselprinter aan kan.
Je hebt alles wat je wil printen gaar? Laat hier nu eerst zoveel mogelijk water uit lopen. Hoe droger het is hoe beter. Althans het moet goed stevig zijn. Als je dit zou gaan stapelen mag het niet verlopen maar moet netjes blijven staan.

Eventueel kan je het, als dat nodig is, wat dikker maken. Als ik rode biet wil printen dan blijft dat te nat. Ook als ik een dag laat uitlekken. Dan doe ik er een zakje gedroogde aardappelpuree bij. Dit heeft echter wel invloed op de scherpe bietensmaak en de diepe bietenkleur. Maar eest moet het product heel fijn gemaakt worden. Daarvoor gebruik ik een passeerzeef, zo’n ronde met heel fijn gaas, en druk het met een lepel door de zeef. Stop deze puree in een cilinder van de 3D voedselprinter. Tenslotte ga je deze gevulde cilinder in je voedselprinter plaatsen. Nu een mooi plaatje kiezen en printen maar.

Niet alleen aardappelen

 3D voedsel printen
Het hoeven niet perse alleen aardappelen te zijn om te printen. Bijna alles wat je kan pureren kan je printen. Ook chocolade, deeg, vlees, pudding noem maar op. Dus alles wat eetbaar is. De ingrediënten komen net zo uit de voedselprinter als dat je het er in stopt maar dan in de 3D vorm dat jij wenst. Maak jij het zoutloos of veel te zoet of gekruid. Het maakt niets uit. De voedselprinter zal niets aan de samenstelling veranderen. Dus, wat jij er in stopt komt er onveranderd uit.

Vlees printen?

Ook met vlees kan je mooie en lekkere creaties maken. Je zou bijvoorbeeld paté kunnen gebruiken of gehakt. Dit hoeft niet zo fijn te zijn als je een grotere spuitstuk gebruikt. Zelfs een lekkere biefstuk is mogelijk. Deze dien je wel eerst fijn genoeg te maken dat dit bijvoorbeeld door het grootste spuitstuk kan.

Babyvoeding niet meer nodig

Zo kan je bijvoorbeeld voor mensen waarbij normaal (grof) eten niet mogelijk is iets smakelijk maken en toch een mooi opgemaakt bord voorschotelen. Zelfs met een persoonlijk dieet. Doordat de cilinders van de 3D voedselprinter niet groter zijn dan 100 ml kan je voor iedereen kleine porties op maat maken.

Er zijn restaurants die al een 3D voedselprinter gebruiken om mooi opgemaakt borden te maken. Hoe mooi hangt af van de creativiteit van de kok. The sky is the limit zoals men zegt. Je kan er in ieder geval creaties mee maken die met de hand volledig onmogelijk te maken zijn. Bovendien zijn alle borden exact gelijk geprint. Alleen met de hand toegevoegde garnering kan je de boel nog meer perfectioneren.

Dure keukenmachine?

Hoe het 3D voedsel printen langzaam zijn weg vindt

 3D voedsel printen Dat de 3D voedselprinter de wereld zal veroveren is bijna zeker, alleen blijft de vraag, hoelang zal dat duren? Een voedselprinter is vrij prijzig. Natuurlijk zijn er goedkope(re) maar die kunnen vaak slechts één product aan. Bijvoorbeeld een chocolade printer of een pannenkoeken printer. Deze zijn gemaakt voor slechts één product. Dat wil niet zeggen dat deze slechter zijn dan de duurdere machines ze zijn echter wel zeer beperkt.

Een voedsel printer dat bijna alles aan kan kost tussen de € 3.000,00 en € 4.000,00. Vaak komen daar nog verzend kosten, BTW end. bij. Deze prijzen zijn nog niet aantrekkelijk voor het gebruik in de persoonlijke sfeer. Maar voor het bedrijfsleven kunnen dit interessante bedragen zijn doordat men de BTW kan aftrekken en de machine als investeringsaftrek kan opvoeren. Dan komen we wel op acceptabele bedragen uit.

Gaat de 3D voedsel printer arbeidsplaatsen kosten?

Nu nog de chef kok in de professionele keuken zover zien te krijgen.
Keukenpersoneel is wat huiverig om met een 3D voedselprinter te beginnen. Door de regel, zo is de gedachten, zal dit ten kosten gaan van arbeidsplaatsen. Daarbij denken sommige dat een voedselprinter uiteindelijk het kookvakmanschap zal aantasten.
Beide standpunten heb ik gehoord. Deze mensen weten überhaupt niet wat een 3D printer kan. laat staan dat ze weten wat een 3D voedselprinter eigenlijk is.

Sommige denken in sciencefiction termen. Dat een voedselprinter zelf gerechten maakt waardoor de keuken overbodig wordt. Niets is minder waar. De 3D voedselprinter zal juist de creativiteit van de kok versterken. Hierdoor kan hij / zij tot betere, mooiere en artistieke creaties komen.

beroepsonderwijs

Hoe het 3D voedsel printen langzaam zijn weg vindt

Boom beroepsonderwijs in Meppel schrijft in een blog “het beroep van de toekomst: Kok 3D Food printer”.

Voedsel kan gepersonaliseerd worden, afhankelijk van de behoefte van de persoon in kwestie. Formaat, hardheid, hoeveelheid calorieën, samenstelling van voedingsstoffen, extra vitaminen, alles kan bepaald worden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden in het geval van zwangerschap, sport, ziekte of ouderdom.

Dit zeggen zij zelf op hun eigen website

overheid

De overheid stimuleert het gebruik van 3D voedselprinters.

Ben jij zorgverlener? Lees hieronder het standpunt van de overheid over dit onderwerp.
Een citaat uit zorgvannu.nl

Gepureerd eten ziet er in vormpjes net wat smakelijker uit voor je cliënt. Ook al is het nog steeds hetzelfde prakje. Door de leuke vormen neemt de eetlust van je cliënt weer toe. Dat maakt het eten weer leuk. Hierdoor eet je cliënt wat meer. Dit helpt hem of haar om aan te sterken. Zo kun je ondervoeding tegengaan.

Wil je meer weten wat de overheid over de 3D voedselprinter te vertellen heeft? En weet je waarom diezelfde overheid het gebruik van deze machines stimuleert? Kijk dan op deze overheid website zorgvannu.nl

In het betreffende artikel worden twee 3D voedselprinters aangeraden waaronder de Foodini foodprinter van naturalmachines.com. 
In dit artikel staan ook links voor praktische hulp om tot een juiste keuze te kunnen komen.

Patiënte federatie Nederland

Pleit voor het gebruik van 3D voedselprinter en zegt hierover op haar website zorgkaartnederland.nl

Voedsel 3D-printen: een uitkomst bij slikproblemen

geprinte maaltijden verrijken met extra voedingsstoffen, zoals vitaminen, eiwitten of mineralen. Die kunnen precies worden afgestemd op wat er nodig is.

Hierdoor zal de 3D voedselprinter langzaam maar zeker zijn weg vinden

———————————————————————————————

Tags:     3D voedsel printen, 3D voedselprinter, voedsel 3D printen, Foodini 3D voedselprinter

Schrijver van het blog

Jaco Langeveld is eigenaar van 3D-P.nl en voedsel-printen.nl. Met beide websites verhuurt hij 3D-printers, zowel plastic- als 3D-voedselprinters voor congressen, beurzen en evenementen. Dit is zijn huidige werk na 40 jaar kraanmachinist te zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.