Foodini 3d food printer

Foodini 3d food printer mogelijk de eerste 3D-voedselprinter ter wereld die bijna alles aankan.

foodini 3d food printerEr zijn al enkele jaren 3D-voedselprinters, zoals de Foodini 3d food printer, op de markt. In de regel zijn dit kleine machines, die slechts beperkt in het gebruik zijn. Deze 3D-voedselprinters kunnen maar een bepaald aantal gerechten aan. Zoals bijvoorbeeld alleen chocolade of pizza’s. Er zijn 3D-voedselprinters die pannenkoeken kunnen printen of garnering op een taart.

Huishoudelijke 3D-voedselprinter

Dit maakt duidelijk dat de 3D-voedselprinter nog in de kinderschoenen staat. De ontwikkelingen zullen binnen enkele jaren aantonen dat het printen van voedsel algemeen aanvaard zal worden. Tegen die tijd zal een 3D-voedselprinter in de keuken heel gewoon zijn, zowel voor de huishoudelijke als de professionele keuken.

Een 3D-voedselprinter als keukenmachine

Misschien moet je je afvragen of de 3D-voedselprinter het kookgedrag van een kok of thuis zal veranderen. Ik denk het niet. Je moet de 3D-voedselprinter zien als een keukenmachine, net zoals tegenwoordig de oven, mixer, blender en deegmachine niet meer uit de keuken zijn weg te denken. Zo is de kans groot dat de 3D-voedselprinter binnen afzienbare tijd een plaats krijgt naast de oven.

3D printers uit het buitenland

Wel denk ik dat de naam van de 3D-voedselprinter zal verengelsen naar 3D foodprinter of gewoon foodprinter, vooral als er meer 3D-printers uit het buitenland komen. Spanje, Barcelona, is de laatste jaren erg aan het innoveren gewe

est met de 3D food printer. Deze is onlangs op de markt gekomen onder de naam ‘Foodini 3D food printer’.

De Foodini 3D food printer

foodini 3d food printer werkendDe Foodini 3D food printer is een echt mooie keukenmachine, die niet zal misstaan in welke keuken ook. Deze Foodini is niet alleen mooi, hij kan ook veel printen. Alles wat tot puree gemaakt kan worden, en vooral vers, kan deze 3D-printer aan. Er zijn vijf capsules van ieder 100 ml die gevuld kunnen worden met vijf verschillende ingrediënten. Daar horen drie verschillende nozzles van verschillende groottes bij. Een nozzle is een spuitmond, met een opening van 0,8 mm, 1,5 mm en 4,0 mm. Hierdoor kun je mooie en lekkere gerechten laten printen.

Sommige gerechten kunnen direct gegeten worden.

Ik wilde zeggen “laten maken” maar het maken moet je toch echt zelf doen. Een 3D-voedselprinter kan het voedsel alleen mooi voor je opmaken. Wel kun je met kleinere hoeveelheden verschillende variaties met een recept maken. Wil je zoutvrij of zoutarm, of juist suikervrij? Zelfs glutenvrij is mogelijk. Je moet het voedsel wel eerst zelf bereiden voordat het met een printer verwerkt kan worden. Na het 3D-printen moeten de meeste gerechten eerst nog in de oven of ze moeten nog gekookt worden. Sommige gerechten kunnen direct gegeten worden.

Altijd vers is gezonder

Omdat je alles zelf moet klaarmaken is het mogelijk altijd vers voedsel te nemen. Hieraan zijn niet allerlei elementen toegevoegd om het voedsel vers en lekker te houden, geen E-nummers, bestrijdingsmiddelen en andere rommel, niets van dit alles. Als je biologisch wil? Geen probleem. Hoe gezond wil je het hebben.
Een 3D-voedselprinter maakt beslist geen voedsel, maar print het alleen maar. Net als een gewone 3D-printer. Daar komt plastic uit, maar je moet er eerst plastic in stoppen om iets te kunnen maken. Dit is ook het geval met een 3D-voedselprinter. Stop er eerst wat in, voordat er wat uit kan komen.

3D-voedselprinter voor het professionele werk

De Foodini is op dit moment meer een voedselprinter voor het professionele werk, zoals in restaurants en grote keukens. De prijs is er dan ook naar. Als de Foodini in de winkel komt zal de prijs waarschijnlijk $ 4000,00 zijn. Op het moment van dit schrijven is dat omgerekend ongeveer € 3375,00. Dit is exclusief BTW. Voor thuisgebruik zal dit neerkomen op € 4083,75. Dit zou wel een hele dure keukenmachine zijn voor thuisgebruik.

Over een paar jaar

Het zal wel enkele jaren duren voordat de prijs zover gezakt is dat deze acceptabel wordt voor het gewone huis-, tuin- en keukenwerk. Mogelijk dat er in de toekomst Nederlandse retailers zullen zijn die de Foodini 3D voedselprinter gaan verkopen. Op dit moment is dit echter nog niet het geval.

Andere gelijkwaardige leveranciers van 3D-food printer zullen ongeveer dezelfde prijs hanteren. Natuurlijk zijn er ook 3D-food printers van een paar honderd euro, maar dan hebben we het over kleine printers die slechts een of een paar recepten (gerechten) aan kunnen, zoals alleen chocolade of pannenkoeken of garnering,


schrijver van dit blog

Jaco Langeveld is eigenaar van 3D-P.nl en voedsel-printen.nl. Met beide websites verhuurt hij 3D-printers, zowel plastic- als 3D-voedselprinters en Segways voor beurzen en evenementen. Dit is zijn huidige werk na 40 jaar kraanmachinist te zijn geweest.

Getagd met , , ,