Belgische chocolade op Nederlandse 3D printer

Bib Denderleeuw presenteert Belgische
chocolade op Nederlandse 3D printer

DENDERLEEUW (B)/LELYSTAD (NL) – Tijdens de dertiende editie van de Digitale Week presenteert de bib van Denderleeuw wel iets heel bijzonders voor de jeugd: 3D chocoladeprinten. Een Belgische lekkernij op een futuristische machine ‘helemaal’ uit Nederland. Daar woont Jaco Langeveld die met zijn 3D printer de lekkerste verwennerijen op tafel tovert.

Belgische chocolade op Nederlandse 3D printerOveral in Vlaanderen en Brussel kan je van 19 oktober tot en met 4 november kennismaken met de creatieve mogelijkheden van het digitale. Dan organiseren honderden lokale organisaties in Vlaanderen en Brussel activiteiten waarbij digitale cultuur en het gebruik van multimedia centraal staat. De Digitale Week is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen. Ze mediawijs te maken en volop te laten genieten van de mogelijkheden van digitale cultuur. Ook de bibliotheek van Denderleeuw doet mee. Het presenteert als eigen ‘kers op de taart’ op zaterdag 20 oktober de ‘verwendag in de bib!’ Op de ochtend, vanaf 9.00 uur vind je er een foodtruck met de lekkerste pannenkoeken, maar ook virtual reality, demonstraties van S.T.E.M.. Speelgoed, EHBO voor de smartphone, gamen, én: een demonstratie 3D chocoladeprinten door Jaco Langeveld. dit is de enige Nederlander met een eigen Foodini 3D voedselprinter.

Geprint voedsel

‘Van de Foodini zijn er wereldwijd nog maar zeer weinig verkocht. Ik ben in Nederland de enige die dit kan aanbieden’, vertelt Langeveld. De ondernemer heeft de Foodini 3D Foodprinter zelf nog maar enkele maanden, maar hij zweert bij de ‘lekkernijen’ die ermee gemaakt kunnen worden. ‘Geprint’, zo corrigeert hij. ‘De machine is ontworpen na een succesvol crowdfunding project in Barcelona en wordt sindsdien vooral gemaakt voor de Amerikaanse en Chinese markt. Ik was een van de laatste investeerders die instapten en heb daarna nog twee jaar op de machine moeten wachten. Maar het was het wachten meer dan waard!’

Enige in Nederland

‘Er zijn nog maar heel weinig van deze voedselprinters in Europa te vinden. Voor zover ik weet, ben ik de enige in Nederland met een dergelijke printer.’ Langeveld verhuurt de 3D voedselprinter voor evenementen en is op die momenten ook zelf aanwezig om de machine te demonstreren en het bereide voedsel – dat na het printen eerst nog de oven in moet – aan bezoekers te laten proeven. ‘Mensen zijn daar best nog wel wat huiverig voor’, erkent hij. ‘Maar het mooie is dat het geprinte en bereide voedsel er heel erg lekker uitziet en ook bijzonder lekker ruikt. Wanneer mensen het – soms na enige aarzeling – durven te proeven, is nagenoeg iedereen verbaasd over de smaak.’ Voor meer informatie kijk op www.voedsel-printen.nl.