3D voedselprinter ofwel 3D food printer

De eerste 3D voedselprinter ter wereld dat bijna alles aankan.

Er zijn al enkele jaren enige 3D voedselprinter op de markt. Door de regel zijn dit kleine machines en slechts beperkt in het gebruik. Deze 3D voedselprinters kunnen maar een bepaald aantal gerechten aan. Zoals bijvoorbeeld alleen chocolade of pizza’s. Er zijn 3d voedselprinters die pannenkoeken kunnen printen of garnering op een taart.

Huishoudelijke 3D voedselprinter

Dit maakt duidelijk dat de 3D voedselprinter nog in de kinderschoenen staat. De ontwikkelingen zullen binnen enkele jaren aantonen dat het voedsel printen algemeen aanvaard zal worden. Tegen die tijd zal er in de keuken een 3D voedselprinter heel gewoon zijn. Zowel voor de huishoudelijke als de professionele keuken.

Een 3D voedselprinter zien als een keukenmachine

Of je je moet afvragen of dit het kookgedrag van een kok of thuis koken zal veranderen. Ik denk het niet. Je moet de 3D voedselprinter zien als een keukenmachine. Net zoals tegenwoordig de oven, mixer, blender en deegmachine enz. niet meer uit de keuken zijn weg te denken. Zo is de kans groot dat de 3D voedselprinter binnen afzienbare tijd een plaats krijgen naast de oven.

3D printers uit het buiteland komen

Wel denk ik dat de 3D voedselprinter zal verengelsen naar 3D foodprinter of gewoon foodprinter. Vooral als er meer 3D printers uit het buiteland komen. Spanje, Barcelona is de laatste jaren erg aan het innoveren geweest met de 3D food printer. Deze is onlangs op de markt gekomen onder de naam ‘Foodini 3D food printer’.

De Foodini 3D food printer

3D voedselprinter ofwel 3D food printerDit is een echt mooie keukenmachine. Wat geheel niet zal misstaan in welke keuken ook. De Foodini is niet alleen mooi, want met mooi alleen kom je er niet. De Foodini food printer kan ook veel printen. Alles wat tot puree gemaakt kan worden, en vooral vers, kan deze 3D printer aan. Er zijn 5 capsules van ieder 100 ml die gevuld kunnen worden met 5 verschillende ingrediënten. Daar horen 3 verschillende nozzle grote bij. Een nozzle is de spuitmond, met een opening van 0,8 mm, 1,5 mm en 4,0 mm. Hierdoor kan je mooie en lekkere gerechten laten printen.

Sommige gerechten kunnen direct gegeten worden.

Ik wilde zeggen “laten maken” maar het maken moet je toch echt zelf doen. Een 3D voedselprinter kan het alleen mooi voor je opmaken. Wel kan je met kleinere hoeveelheden verschillende variaties maken met een recept. Wil je zout vrij of zout arm, of juist suiker vrij? Zelf Gluten vrij is mogelijk. Je moet het wel eerst zelf bereiden voordat dit met een printer verwerkt kan worden. Na het 3D printen moeten de meeste gerechten eerst in de oven of gekookt worden. Sommige gerechten kunnen direct gegeten worden.

Altijd vers is gezonder

Omdat je alles zelf moet klaarmaken is het mogelijk altijd vers te nemen. Hierin zijn niet allerlei elementen aan toegevoegd om het vers en lekker te houden. Geen E nummers, niets van dit alles. Als je biologische wil? Geen bestrijdingsmiddelen. Hoe gezond wil je het hebben.

Een 3D voedselprinter maakt beslist geen voedsel maar print dit alleen maar. Net als een gewone 3D printer. Daar komt plastic uit maar je moet er eerst plastic in stoppen om iets te kunnen maken. Dit is ook het geval met een 3D voedselprinter. Stop er eerst wat in voordat er wat uit kan komen.

3D voedselprinter voor het professionele werk

De Foodini is op dit moment meer een voedselprinter voor het professionele werk zoals restaurants en grote keukens. De prijs is er dan ook naar. Als de Foodini in de winkel komt zal dit waarschijnlijk $ 4000,00 zijn. Op het moment van dit schrijven is dat omgerekend ongeveer € 3375,00. Dit is wel exclusief BTW. Voor thuisgebruik zal dit neerkomen € 4083,75. Dit zou wel een hele dure keukenmachine zijn voor het thuisgebruik.

Over een paar jaar

Het zal wel enkele jaren duren voordat de prijs zover gezakt is dat deze acceptabel wordt voor het gewone huis tuin en keuken werk.

Andere gelijkwaardige 3D foodprinters zullen ongeveer dezelfde prijs handteren. Natuurlijk zijn er ook van een paar honderd euro. Maar dan hebben we het over printertjes die slechts een of een paar recepten (gerechten) aan kunnen. Zoals alleen chocolade, pannenkoeken of voor garnering,

 

Jaco Langeveld