3D voedselprinter komt er binnenkort aan! In 2016 verwacht

De 3D voedselprinter komt eraan.

3D voedselprinter gerecht | 3D voedselprinter komtVoedsel printen is een heel nieuw fenomeen. Er wordt al enkele jaren over gesproken dat de 3D voedselprinter  komt. Toch is er tot nu toe nog geen gebruikersvriendelijke 3D voedselprinter op de markt.

Hier en daar wordt al voorzichtig geëxperimenteerd door een enkele grote winkelketen of in een restaurant. Dit leidt nog niet tot een doorbraak. Daar lijkt nu verandering in te komen. Na de vaatwasser en de magnetron(oven) is er tientallen jaren  geen nieuwe innovatie in de keuken geweest. Daarnaast worden deze machines snel steeds beter met een groter gebruikersgemak. Redenen die de acceptatie van de 3D voedselprinter vergroten.

Verwachting: 3D voedselprinter komt in 2016

Foodini 3D voedselprinter | 3D voedselprinter komtWe verwachten dat in 2016 de 3D voedselprinter komt. Weer eens een jaar met de doorbraak van een nieuwe keukenmachine. Net als de vaatwasser en de magnetron is de kans groot dat een 3D voedselprinter in de toekomst in de keuken niet mag ontbreken en een vanzelfsprekende keuze wordt.

Fabrikant 3D voedselprinter

Foodini is een in de Spaanse stad Barcelona door Natural Machines gefabriceerde voedselprinter.  Deze 3D foodprinter wordt een van de eerste, zo niet dé eerste, die voor het grote publiek op de markt komt.

Kookklussen uit handen genomen

De voedselprinter is geen wondermachine maar wel een echte keukenhulp. Het neemt een aantal lastige of vervelende kookklussen uit handen. Zo hoeft deeg voor bijvoorbeeld een pizza niet meer uitgerold te worden.

Werking 3D voedselprinter identiek aan 3D printer

3D voedselprinter komt|Foodini-3D voedsel geprintDe werking van de Foodini 3D voedselprinter is hetzelfde als die van een gewone 3D printer. Het verschil is dat er met eetwaar dat uit de extruder komt, geprint wordt. De 3D voedselprinter werkt ook met de drie  X.Y.Z.-coördinaten net als de ’traditionele 3D printer’. De te spuiten ingrediënten worden niet verwarmd tijdens het printproces. Ook de plaat waar de print op terechtkomt zal niet warm worden.

Hulp bij opmaak van een taart

Na het printen is het mogelijk het gerecht in de oven te zetten, te koken of te bakken. Maar het kan ook zo zijn dat het geprinte gerecht direct na het printen gegeten kan worden. Denk hierbij aan chocolade-eend. Ook kan bovenop gerechten die eerder klaargemaakt zijn, geprint worden. Dit is heel handig en leuk bij het opmaken van een taart waar een moeilijk met de hand te maken afbeelding nu simpel geprint kan worden. Een ander idee is de opmaak van een bord bij een specifiek gerecht voor een diner. Hiermee kan een extra feestelijk tintje aan het diner gegeven worden.

E-nummers

Het grote voordeel van deze handige 3D voedselprinter is dat je zelf je ingrediënten samenstelt, je bepaalt zelf de hoeveelheid zout en suiker maar ook of het gerecht glutenvrij moet zijn. Bij het gebruik van verse producten heb je geen last met ingrediënten die er eigenlijk niet in thuis horen zoals E-nummers* en conserveringsmiddelen, waardoor de gerechten die gemaakt worden niet alleen aantrekkelijker maar ook veel gezonder zijn.

Wat zegt de fabrikant?

“We denken dat de Foodini voor een revolutie in de culinaire wereld kan zorgen, net als de magnetron destijds heeft gedaan”, volgens de makers van de 3d-printer. “Uiteindelijk gaat het ons erom mensen weer gezonde verse producten te laten gebruiken in plaats van kant-en-klaar maaltijden.”

* E-nummers, zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden van toevoegingen zijn kleurstoffen en smaakversterkers.

Getagd met , , , ,